• Facebook
  • Twitter
  • RSS

Nagrade ADC: agencija leta je TBWA\Media Arts Lab, oglaševalec leta pa Apple

Na 99. podelitvi nagrad Kluba umetniških direktorjev (ADC) sta velika zmagovalca Apple in njegova agencija TBWA\Media Arts Lab. TBWA je tudi agencijska mreža leta, Applova akcija »Bounce« pa prejemnik črne kocke (velike nagrade) za akcijo leta.

Na letošnjem tekmovanju Kluba umetniških direktorjev, ki od leta 2016 svoje nagrade podeljuje pod okriljem organizacije The One Club for Creativity, so sicer največ kipcev, t. i. kock prejele agencije 72andSunny (pet zlatih), McCann New York (štiri zlate) in BBDO New York (tri zlate).

Butična agencija leta (do 50 zaposlenih) je postal SIX Inc. iz Tokia. V japonsko prestolnico roma še en butični naziv, in sicer je ADC za butični oblikovalski studio leta imenoval SHA Inc. Hišna agencija leta je postala interna agencija švedskega tehnološkega velikana Spotifyja. Še en prestižni naziv ostaja »v hiši«; nagrado za oblikovalski studio leta namreč prejme interna ekipa časopisa The New York Times.  Produkcijska hiša leta je Pulse Films iz Los Angelesa, ki je tudi soustvarila zmagovalno akcijo »Bounce«. Tekmovanje izstopa tudi po podelitvi nagrade za svobodnjaka leta, ki jo tokrat dobi Kadir Nelson.

Med posameznimi akcijami so stare znanke oglaševalskih tekmovanj preteklih mesecev, vključno z mednarodnim festivalom kreativnosti Cannes Lions. V kategoriji celostnih oglaševalskih akcij je zmagala akcija »Spreminjati igro« (»Changing the Game«), ki jo je za Microsoftovo konzolo Xbox Adaptive Controller ustvarila agencija McCann New York.Nagrada za najboljše oblikovanje gre komunikacijski akciji »Knjiga tamponov: knjiga proti davčni diskriminaciji« (»The Tampon Book: A Book Against Tax Discrimination«), ki jo je za organizacijo The Female Company ustvarila agencija Scholz & Friends Berlin.Najboljša interaktivna akcija je bila po mnenju žirije delo »Vrnite se v Afriko« (»Go Back to Africa«), ki ga je agencija FCB/Six Toronto zasnovala za turistično agencijo Black & Abroad, specializirano za organizacijo potovanj temnopoltih ljudi.