• Facebook
  • Twitter
  • RSS

»Persone v biznisu« ali »Adam Rabelj Mačeta«

Na modo sem vedno gledala od daleč. Kot dijakinja sem se kvartalno napajala v Trstu, kot študentka vsako leto po polovici Evrope, šele pozneje po svetu. Sprva sem si zunaj samo ogledovala, razen kakšnih levisk in semišk, ki sem si jih privoščila, medtem ko sem si vse drugo preprosto spletla ali ukrojila in sešila sama. Nikoli se nisem počutila zapostavljeno.

Tako intimno, sama pri sebi,  sem bila celo zadovoljna, ker sem katerikrat živela v svojem tihem prepričanju, da je bilo tisto moje oblačilo pogosto boljše od onih iz izložbenih oken in ki mi finančno ni bilo dosegljivo niti na čeke. Z malo mazohistične drže sem se znala celo prepričati, da v doma izdelanih oblačilih uživam, saj je bilo vsako posebej unikatno in predhodnik trenda naslednje sezone. Uff, nisem vedela, da zmorem toliko domišljavosti.

Eno odglavnih vprašanj letošnje sezone je, ali se bo šminka poslovila z ženskih ustnic. Pa tudi: ali se bodo visoke pete z njimi podaljšanih lepo oblikovanih nog povsem spustile v balerinke in še bolj kot zadnja leta v športno obutev? In še: ali bodo oprijeta oblačila z zategnjenimi pasovi in izrazito poudarjenimi ženskimi oblinami porabnice zamenjale za udobna ohlapna vrečasta pregrinjala ne glede na starost in postavo?

Modne smernice srečujemo na vseh področjih. Najhitreje lahko opazite moške frizure ali ženske pedikure. Takoj tudi vidite, iz katerega obdobja je ura, od kdaj je avto, kdaj je bila kuhinja opremljena, iz katere desetletke ali celo petletke so pisarne in stavbe, ne samo monumentalne. Pri izdelkih vsakodnevne rabe in tudi pri opremi so zadnja leta malo zmešnjavo povzročili hipsterski preobrati, ki so se kar naenkrat vrnili v čas babic in dedkov, ampak so ostali majhna tržna niša in hitro se spreminjajoča moda oblačil, ko mini in maksi nastopata skupaj, kot so prepevale že Bele vrane.

Če izvzamemo obdobje zadnje krize, ko se je praktično ves svet znašel v poskusnem laboratoriju, ljudje pa smo služili kot preplašene bele miške, ujeti v eksperimentiranju na pamet, brez znanstveno potrjenih učinkovitih rešitev, je ponudba krepko presegala povpraševanje. Znanstvenih rešitev cepiva proti covidu-19 še vedno ni, je pa velika verjetnost, da bi ga lahko razvili prej, kot našli rešitev za praznjenje zalog in zagon potrošnje (v Sloveniji).

Kar ne morem se sprijazniti z opažanjem, da ponudniki ne dojamejo pomena glavnega pogonskega goriva povečevanja prodaje v tržnem gospodarstvu:marketinga v vseh svojih razsežnostih. Držati se za žepe in ne vlagati (vlagati!) v oglaševanje in celovit spekter komuniciranja, še pred tempa vtržne raziskave, je v teh časih obešanje mlinskega kamna za vrat.

Lahko tebi, bo kdo porekel, kaj pa jaz vem, kaj so lastniki, ki hočejo vedno večje dobičke in »nastavljajo menedžerje, bivše prodajalce, ki si režejo vratove in se običajno začnejo spopadati med seboj«*. Jasno merilo uspeha je denar in ne, koliko si priljubljen, koliko ljudi zaposluješ ali kako pogosto se pojavljaš v medijih (na temo uspešnega voditeljstva).

Novimodni trend, ki sem ga doslej zaznala samo pri sebi v zadnjih dveh mesecih žive kome (ker se težko sprijaznim, da sem navadna nebogljena bela miška v laboratoriju, mi je ljubše reči, da se prebujam iz kome),je raziskovanje person med vodilnimi v podjetjih. S personami smo v zadnji petletki kreativno poimenovali tipične predstavnike segmentov porabnikov oziroma kupcev, ki so si znotraj segmentov podobni, med seboj pa se jasno razlikujejo glede na celotno pot nakupnega procesa.

Vodilne »predalčkam«na osnovi kvalitativne metode individualnih poglobljenih intervjujev;bolj pravilno, pogovorov na temo nadaljevanja sodelovanja z vodilnimi neposredno ali z njihovimi podaniki, podložniki, vojaki, še pogosteje vojakinjami. Moj cilj izvedene raziskave je pomoč vsem v poslovnem svetu, da bi laže prepoznali (potencialnega, obstoječega ali bivšega) naročnika.

Od sedmih prepoznanih tipičnih predstavnikov segmentov v nadaljevanju opisujem enega samega, modni hit, kar pomeni, da bo hitro iz mode, najbolj neprijetnega, neznosnega, izstopajočega, t.i. hydraulic press ali hidravlična stiskalnica, na srečo pa v moji praksi najbolj redkega. Je pač tako, da se slabe novice, strašljive in ustrahovanja polne informacije prodajajo najbolje; to je Adam Rabelj Mačeta.

Njegov moto: stiskaj v podjetju, sekaj po dobaviteljih, pri kupcih ne popuščaj.

Osebnost: »Možje, ki so sprejeli odločitev, so se očitno urili v svojem priljubljenem anatomskem triku: mislili so z jajci. Drugače povedano, sploh niso razmišljali, ampak so trgovali.«*

Demografija: moški v 95%, poročen (od tu priimek Mačeta), 40+, SEL 1

Mediji in vpliv oglaševanja: televizija, internet, zunanje oglaševanje

Oddih: izoliran z družino na neznanem kraju, občasen pobeg s prijatelji

Dejavniki nakupa: pretekle izkušnje, top tehnološke inovacije

Pomembne življenjske prelomnice: zaključevanje poslovne kariere, šolanje otrok

*Vir: Michael Lewis, Poker na Wall Streetu, Alja Brglez in Jok'n'Stok, 1996