• Facebook
  • Twitter
  • RSS

Koristi nepredvidljivega: človek, ustavi se, postoj vendar

V vseh skoraj 28-ih letih Mediane nisem nikoli na nikogar povzdignila glasu. Nikoli na sodelavce, če sem iskrena. Kdo od meni bližnjih je morda še slišal kakšno ostro tudi na račun Mediank in Mediancev ali naročnikov in potencialnih naročnikov. Po krivici, ker je bil pač blizu in ker so najbližji pogosto žrtve manj osebnih in institucionalno bolj spoštovanih odnosov. Doslej.

V zadnjem tednu od zaostrovane resnosti in začetka ponovnega učenja o zakonitostih in krivulji eksponencialne rasti v Sloveniji in v svetu pa sta mi strah in hkrati skrb za sodelavce očitno izmaličila dostojanstvo in izzvala nagonske reakcije. Kričala sem na sodelavce, ki kar niso hoteli zapustiti pisarne in pristati na enoznačna in jasna pravila za delo od doma ali začasno nedelo. Vsak zase misli, da je najpomembnejši člen Mediane. Za nameček pa še, da pripadnost potrjuje s fizično prisotnostjo na delovnem mestu.

S ponosom ugotavljam, da je pravta občutek nenadomestljive pomembnosti in pripadnosti ekipi prav vsake sodelavke in sodelavca, rednega in občasnega, eno od ključnih veznih členov in predpogoj za uspeh ekipe. Pa saj so to povedali že številni uspešni menedžerjiin trenerji zmagovalnih ekipnih športnih reprezentanc;ne odkrivam formule cepiva proti nalezljivim boleznim. Razlika med pripadnostjo ekipina team buildingihin v resnih življenjskih in poslovnih situacijah je očitna. Tako kot je razlika med ljubezensko romanco v filmu in v resničnem življenju ali kot je razlika med izrednimi razmerami v računalniški igrici tertukaj in zdaj. Ekipa je dobra toliko, kot je dober njen najšibkejši člen.

Če smo se še do včeraj v mnogih domorodnih podjetjih slepili, da ima delo na daljavo več pomanjkljivosti kot prednosti, smo danes obrnili ploščo in iščemo ter uspevamo najti več prednosti. Vse delovne procese so kolegi vzpostavili v dobrem dnevu, sistematično, glede na nujnost izvedbe in nemotenega vsakodnevnega dvoizmenskega delovanja s ciljem, da najprej poskrbimo za zaščito in zdravje ekip v vseh Medianah. Najprej smo nadeli zaščitne maske sebi, da bi nato lahko pomagali naročnikom.

Ko se oziram nazaj, je vse samo po sebi umevno, idejno in izvedbeno jasno ter enostavno. V času, ko je iznenada zaplahutal Talebov črni labod, skalil prej kristalno čisto vodo, v kateri so si številni na trgu samozadovoljno ogledovali lesk svojih vedno večjih podob, smo se oškropljeni z blatnimi kapljami znašli vsi povprek, mali in veliki. Kdo jo bo bolje odnesel, je danes težko reči. Mali s svojo fleksibilnostjo, iznajdljivostjo, inovativnostjo in zmožnostmi hitrega prilagajanja ali veliki s svojimi zalogami, ustaljenimi tržnimi potmi, uveljavljenimi blagovnimi znamkami in močnim finančnim zaledjem. Eni in drugi se lahko zrušijo kot hiša iz kart. Tako tudi zna biti na celotnem diapazonu marketinških storitev. Številni poraženci med malimi in velikimi in manj številni zmagovalci med malimi in velikimi.

Avtor Taleb s pojavom črnega laboda označuje dogodek, ki je redek, ima izjemno velik vpliv in je retrospektivno predvidljiv. Ko se zgodi, smo vsi pametni in poskušamo najti razloge zanj; poskušamo ga celo narediti za predvidljivega. Knjiga je prvič izšla leta 2007 in dotlej je za velike dogodke, t.i. črne labode, ki jih vnaprej nihče ni napovedal, so pa bolj vplivali na nadaljnji razvoj kot številni majhni, vsakodnevni dogodki, navajal vojne in11. september, pa tudi razvoj interneta in Googla. Mene osebno je prepričal.

Za obsedeno stanje, ko so se preko noči mnogim obrnile stvari na glavo, najdemo vsaj en vir napovedi že iz leta 2008; med iskalci zarot jih je precej.

Meni osebno ni prišel do živega niti mož, ki me že vse življenje vleče iz neprestane vpetosti v delo, niti otroka, ki sta si prisvajala mojo pozornost na prijetne in boleče načine; občasno me je iz drvečega perpetuum mobila iztirila le pljučnica. Občasno in le začasno. Zaradi hitrega načina življenja kar 58% odraslih v Sloveniji pravi, da ne skrbi zase, kot bi bilo potrebno; med najmlajšimi v generaciji X jih je celo dobre tri četrtine (Vir: Mediana TGI Slovenija, 2019).

Marec 2020 bo v slovensko zgodovino zapisan ne samo zato, ker JJ tretjič prevzema vodenje države, temveč zato, ker jo prevzema v nepredvidljivih kriznih razmerah, ki so večino državljanov prisilile stopiti na zavoro in se umakniti v samoizolacijo, spremeniti vsakodnevne prioritete in se vsaj  za nekaj tednov ponovno spoznati sami s sabo, s svojimi otroki, partnerji, sosedi in pomoči potrebnimi.

Svetovna zgodovina se bo pisala na novo. Gospodarstvo se ne začenja z ničle. Gospodarstvo se bo prestrukturiralo in začenjalo z novimi panogami in iz minusov.

Stephen Hawking  je na vprašanje, ali nam zakoni vesolja omogočajo natančno napovedati, kaj se nam bo zgodilo v prihodnosti, odgovoril: »Kratek odgovor je – ne in ja. V teoriji nam zakoni vesolja omogočajo napovedovanje prihodnosti, ampak v praksi so izračuni velikokrat pretežki.«

Jaz sem se ustavila in zamislila. Razmišljam o danes. In ne morem, da ne bi tudi o jutri in pojutrišnjem. O novem svetu. V povprečju mlajšem.